Együtt a stroke ellen

Hannibálné Völgyesi Krisztina - A Magyar Stroke Liga elnökeA stroke (szélütés) az iparosodott országokban ma a harmadik leggyakoribb halálok, évente ötmillió ember válik rokkanttá miatta. Magyarországon évről évre több tízezer új megbetegedést regisztrálnak. A lakosság elöregedésének köszönhetően az Unióban drasztikusan nő az új stroke esetek száma, előrejelzések szerint 2025-re 2,5-szöröse lehet az ezredfordulón mértnek. A stroke és annak egyik jelentősebb kockázati tényezője, a pitvarfibrilláció azonban idejekorán felismerhető, sőt meg is előzhető. A közelmúltban európai egészségügyi szakemberek, szakmai és civil szervezetek együttműködésével nemzetközi összefogás alakult a megelőzésért, a kockázat hatékonyabb csökkentéséért. Az „Akció a stroke megelőzéséért” elnevezésű mozgalmat a Bayer Hungária Kft. is támogatja, elkötelezve magát a korai felismerés és a megelőzés lehetőségeinek széles körű megismertetése mellett. A Liga munkáját Völgyes Krisztina koordinálja, aki férje révén közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, milyen az élet stroke után.

Körülbelül hány embert érint a stroke Magyarországon?

– A legújabb statisztikák szerint évente negyvenötezerrel gyarapodik a stroke-on átesettek száma, és harmaduk hatvan év alatti, tehát aktív korú. Habár a betegek hetven százaléka férfi, egyre több nő érintett.

Milyen segítséget tudnak nyújtani az Önökhöz fordulóknak?

– A kórházból kikerülő betegek nagy része rokkanttá, munkaképtelenné válik, gyógytornára, logopédiai foglalkozásra, otthonápolásra van szüksége. A hozzánk fordulóknak először e-mailen vagy postán küldünk olyan írásos, képes tájékoztatókat, amelyek útmutatást adnak, hogyan kell segíteni a betegnek az öltözködésben, a mosakodásban, az étkezésben. Ezután fölajánljuk, hogy segítünk az otthonápolási szolgálat keretében kijáró gyógytornászt, logopédust találni, sőt akár az órákat is megszervezzük. Tájékoztatást adunk, mit kell tenni azért, hogy valaki NEAK-finanszírozású szolgáltatást vehessen igénybe, hogy egy évben hány ilyen alkalom jár, s mi a feltétele az akár ötvenalkalmas jogosultságnak. Mivel sokan nem tudják, felhívjuk a figyelmet, hogy a Pető Intézet felnőtt ambulanciáján csoportos foglalkozásra is van lehetőség. A rászorulók költségeihez is hozzá tudunk járulni, ha az anyagi lehetőségeink ezt megengedik, vagyis kapunk annyi támogatást, hiszen a Liga nonprofit szervezet.

Hogyan találhatják meg önöket a betegek?

A honlapunkon (www.strokeliga93.hu) keresztül bárki elérhet bennünket. Kapcsolatban állunk a Magyar Stroke Társaság elnökével, Dr. Bereczki Dániel professzorral, a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrumát vezető Dr. Folyovich András főorvossal és az Országos Rehabilitációs Intézetben Dr. Szél István osztályvezető főorvossal. Ők is elmondják betegeiknek, hogy tőlünk kaphatnak információkat és segítséget a rehabilitációhoz.

Milyen módon kapcsolódnak be a megelőzésbe?

– Mi is támogatjuk az „Akció a stroke megelőzéséért” elnevezésű mozgalmat, és szeretnénk aktívan közreműködni az ezzel kapcsolatos ismeretek átadásban, akciókban. Kórházakban, gyógyszertárakban terjesztjük nyomtatott prospektusainkat, amelyekben felhívjuk a figyelmet a helyes táplálkozás, a mozgás és a megelőzés fontosságára, illetve arra, hogy milyen tünetek esetén kell azonnal mentőt hívni. Jelen vagyunk az egyre népszerűbb egészségnapokon, ahol ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérésen, illetve egyéb szűréseken lehet részt venni. Legutóbb 2011. március 26-án a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum által szervezett és ott tartott ingyenes stroke-szűrőnapon vettünk részt, ahol neurológiai anamnesis-felvétel, nyaki erek ultrahangvizsgálata történt mindenkinél, de volt labor-, testtömeg-index meghatározás, vérnyomásmérés is. Kardiológus és szemész szakorvos vizsgálta a szűrésre jelentkezőket. A leletek azonnal elkészültek és a neurológiai osztály vezető főorvosa, Dr. Folyovich András helyben értékelte az eredményeket. Óriási volt az elismerés, dicsérték a program sokrétűségét, jó szervezettségét, gördülékeny lebonyolítását. Ez is bizonyítja, hogy nem csak szükség, igény is van az ilyen programokra. Szeretnénk, ha több ilyen alkalom lenne, esetleg sportolással, például gyaloglóversennyel összekötve.

Ön hogy került kapcsolatba Ligával?

– A férjem ezelőtt tíz évvel, ötvenkét éves korában kapott egy nagyon súlyos agyi infarktust, ami teljes afáziával és féloldali bénultsággal járt. A gyógytornában és a terápiában kaptam segítséget Ligától, idővel jó kapcsolatba kerültem Rajnai Vilmosné elnökkel. Ő kora és egészségügyi problémái miatt nem vállalta tovább ezt a munkát, s engem kért meg, hogy vegyem át a stafétát. Én pedig igent mondtam.

Újdonsült elnökként mit tart a legfontosabb feladatának?

Egyrészt azt, hogy a neurológus szakorvosokkal együttműködve minden stroke-os beteget elérjünk, és felhívjuk a figyelmüket a rehabilitáció lehetőségére. Másrészt hogy javuljon a betegség felismerésének az esélye, és nem utolsósorban, hogy a megelőzés fontosságára és lehetőségeire irányítsuk a figyelmet. A tájékoztatónkban összegyűjtöttük a legjellegzetesebb előjeleket. Ilyenek az egyoldalú zsibbadás, a beszéd, beszédértés képességének a csökkenése, a homályos látás, a súlyos, látszólag ok nélküli fejfájás vagy a szédülés és az egyensúlyérzék elvesztése. Ezekben az esetekben azonnal mentőt kell hívni. Igaz, hogy a stroke hirtelen jön, és sok fajtája van, de mindig figyelmeztető tünetek előzik meg, s ezeket meg kell ismertetni az emberekkel. Mert, ahogy Folyovich főorvos mondta az egészségnapon: „A stroke legeredményesebb terápiája a megelőzés.”

Szerző:
Rozgonyi Sarolta