Mi az a Strike Out Stroke?

Európai egészségügyi szakemberekből (kardiológusok, ideggyógyászok, alapellátásban dolgozó orvosok) valamint a javaslataikat támogató egyénekből és társaságokból (betegképviselők, egészségpolitikusok, egészségügyi gazdasági szakemberek) 2009-ben alakult egy csoport „Akció a stroke megelőzéséért” (Action for stroke prevention) néven.

Az egyesülés célja a pitvarfibrilláció jobb és korábbi felismerésének és gondozásának biztosítása, valamint a pitvarfibrillációhoz társuló stroke megelőzéséhez szükséges hatékony intézkedések és kezelések bevezetése.

A Strike Out Stroke az Akcióban a stroke megelőzésért társulás programjának elnevezése – magyarra fordítva annyit tesz: „Üssük ki a Stroke-ot” – azaz próbáljuk meg minél több esetben megelőzni a stroke kialakulását.

Hogyan kerülhető el a stroke–válság kialakulása?

A pitvarfibrillációhoz társuló stroke – esetek száma évről évre növekszik, hatalmas veszteségeket okozva mind egyéni, mind társadalmi szinten. A stroke jelentős népegészségügyi probléma, önmagában a harmadik leggyakoribb halálok az iparosodott országokban. Emellett a hosszú távú rokkantság egyik fő oka, évente ötmillió embert tesz tartósan rokkanttá a világon (kiterjedt és tartós károsodást eredményezhet: gyengeséget vagy bénulást, valamint a kognitív funkciók károsodását). Az életkor előrehaladtával párhuzamosan növekszik a stroke kockázata. A stroke jelenlegi gazdasági terhe óriási, az Európai Unió (EU) összes egészségügyi kiadásának 2-3%-át teszi ki.

Mivel Európa népessége idősödik és a pitvarfibrillációra hajlamosító betegségek (pl. infarctus) túlélése javul, egyre nagyobb lesz azon idős betegek száma, akik fokozott stroke kockázatnak vannak kitéve.

Előrejelzések szerint az EU-ban az új stroke esetek száma a 2000-ben észlelt évi 1,1 millióról 2025-re várhatóan 1,5 millióra, a pitvarfibrilláló betegek száma pedig 2050-re kb. 2,5-szörösére nő.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, a stroke egyik legjelentősebb, kezelhető kockázati tényezője. Pitvarfibrilláló betegeknél a stroke kockázata ötször magasabb, mint az átlagnépességben. A pitvarfibrillációhoz társuló stroke súlyosabb, jelentősebb rokkantságot okoz és kedvezőtlenebb a kimenetele, mint a pitvarfibrilláció nélküli stroke esetében, az egy éven belüli halál valószínűsége 50%. Ha a stroke –kal kapcsolatos betegségterhet csökkenteni akarjuk, kiemelten foglalkoznunk kell ezzel a csoporttal.

A fentiek miatt sürgős intézkedések szükségesek a stroke drámaian növekvő klinikai, gazdasági és társadalmi terheinek, illetve az egyénre, a gondozókra és a családokra gyakorolt negatív hatásainak megoldására. Ennek első lépése lehet a pitvarfibrillációban szenvedő betegekkel való kiemelt foglalkozás.

Az „Akció a stroke megelőzéséért” program Magyarországon

Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, a Magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Stroke Társaság, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, valamint támogatásával.

A program alapvetően 4 pilléren nyugszik:

  • A nagyközönség tájékoztatása
  • A betegek támogatása és informálása: betegtájékoztatók megjelentetése, betegszervezetek, betegnapok támogatása
  • A pitvarfibrilláció kezelésével és a stroke megelőzésével, kezelésével és rehabilitációjával kapcsolatos ismeretek és irányelvek terjesztése szakorvosi kongresszusokon
  • Háziorvos továbbképzés – összefogásban az Oktató Családorvosok szervezetével

Az „Akció a stroke megelőzéséért” mozgalmat a Bayer Hungária Kft. támogatja.

Nemzetközi támogatók

StrikeOutStroke - Nemzetközi támogatók listája

StrikeOutStroke - Nemzetközi támogatók listája

Hazai támogatók

StrikeOutStroke - Magyar támogatók listája

StrikeOutStroke - Magyar támogatók listája