Ismerje meg pulzusát!

A pulzus a szív összehúzódása következtében létrejövő lökéshullám, amelyet a csukló hüvelykujj felöli oldalán legkönnyebb kitapintani. A pulzus érzékelésével a szív ritmusos összehúzódásáról tudunk tájékozódni. A pulzus kitapintása a lassú vagy gyors, a szabályos vagy szabálytalan ritmusok elkülönítésében nagy segítséget nyújt. Ezért fontos a pulzus megismerése.

A pulzus normális esetben 60 és 100 / perc között van, szabályosan ritmusosan tapintható. Alacsonyabb vérnyomás esetén renyhébb, magas vérnyomás esetén peckelően érzékelhető.

Ha panasza van, vagy nem érzi jól magát, vagy szívének kalimpálását érzi, tapintsa meg a pulzusát. Figyelje meg és jegyezze fel, hogy ritmusos vagy szabálytalan ritmusú, lassú vagy gyors. Ezek az alapmegfigyelések a kezelőorvos számára sok segítséget jelentenek.

A következő 4 egyszerű lépéssel Ön is megismerheti a pulzusát:

1. A pulzus frekvenciája testmozgás, érzelmi befolyás, láz, kávé, cigaretta, stb. miatt folyamatosan változik. Éppen ezért a pulzust nyugalmi állapotban javasolt ellenőrizni. Üljön le 5 percig és helyezze nyugalomba a karját.

2. Tegye szabaddá a csuklóját és tenyérrel felfelé helyezze maga elé.

3. A másik kezének középső három ujját helyezze a csukló hüvelykujj felőli oldalára, úgy hogy a középső ujj kb. 3 cm-re legyen a tenyér alsó szélétől. Az ujjak finom mozgatásával tapinthatóvá válik a pulzus.

4. Számolja 30 másodpercig a pulzust, majd szorozza meg kettővel. Az így kapott szám lesz a szív ritmusa ( pulzus / perc)!

A pulzus helyes mérése

A pulzus helyes mérése