Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság (MTHT)

A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság (MTHT) létrehozására 1991-ben került sor. A szervezet ma összesen 220 tagból áll. Olyan szakorvosokból, akik a véralvadási problémák területén dolgoznak, illetve végeznek kutatómunkát.

A Társaság legfontosabb célkitűzései a következők:

  • a tagok által végzett tudományos és szakmai tevékenységek támogatása – különösen a trombózissal és a hemosztázissal kapcsolatos orvosi területeken,
  • az oktatásban és továbbképzésben való aktív részvétel,
  • a tromboembóliás (TE) események kezelésére vonatkozó aktuális irányelvek összeállítása, és ezáltal a súlyos szövődmények és a következményes fatális kimenetelű esetek gyakoriságának csökkentése,
  • a véralvadási zavarral küzdő betegeken végzendő invazív beavatkozások biztonságosságának fokozása,
  • a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eljárások biztosítása a hemofíliás betegek számára.

A Társaság kétévente rendezi meg országos kongresszusát nemzetközileg elismert vendégelőadók részvételével. Az MTHT a European Thrombosis Research Organisation, ETRO (Európai Trombózis Kutató Szervezet) tagja. A Társaság útjára indította saját honlapját (http://www.haemostasis.hu).

A Társaság tagjai részt vettek különféle laboratóriumi diagnosztikai eljárások (Aggristin kit, Reachrom FXIII) sikeres kifejlesztésében.

Az MTHT elkötelezte magát amellett, hogy hozzájárul a betegek életminőségének javulásához oly módon, hogy nemzetközi vizsgálatokban vesz részt, valamint új terápiás eljárásokat és termékeket vezet be a magyar piacon.

Az MTHT állította össze “A tromboembóliás betegségek megelőzése és kezelése” című nemzeti irányelvet, melynek első kiadására 1998-ban került sor. Ennek a nemzeti konszenzus irányelvnek a negyedik átdolgozott kiadása 2010-ben látott napvilágot, és ez egyúttal a Humán Erőforrás Minisztérium hivatalos protokollja is.

A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság megismerte az Action for Stroke Prevention kezdeményezést, valamint a Stroke Report (Stroke-jelentés) tartalmát. A Társaság teljes mértékben helyesli a Stroke Report megállapításait, és egyetért a feltüntetett cselekvési pontokkal. A Társaság aktívan részt fog venni ezek magyarországi támogatásában.